Együtt fejlődünk, avagy a Syngenta crop-EX bemutatójának terméseredménye 2023-ban

Hír
Együtt fejlődünk, avagy a Syngenta crop-EX bemutatójának terméseredménye 2023-ban

1. Tőszámkísérlet

A Syngenta 2023-ban indította el az Együtt fejlődünk kampányát, aminek célja a kukoricában is egy olyan szemlélet kialakítása, amiben közösen Önökkel, termelőkkel gondolkodunk, és fejlesztjük szakmai tudásunkat. Azért ezt a szlogent választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy a szaktudás elsősorban a generációk eszmecseréjén, tapasztalatmegosztásán múlik, együtt fejlődve egy tudatosabb és jövedelmezőbb termesztés felé.

Hajdúböszörmény vonzáskörzetében, a zeleméri templomromtól nem messze találtuk meg idén az első crop-EX bemutató helyszínünket a bodaszőlői Barabás család jóvoltából, és a hajdúböszörményi Balogh Gábor és családja értő kivitelezésében. A bemutatóhelyszín tervezésében szerepet kapott a Syngenta jövőképe, víziója, a legújabb kukorica hibridek, és a modern, precíziós technológia összekapcsolódása.

Januártól május 2-ig (vetési időpont) 213 mm csapadék hullott, szeptember elsejéig ez az összeg 467 mm-re emelkedett. A kísérlet beállítása öntözés nélkül történt. A kísérleti térben szerepet kaptak a tőszámkísérletek, 45-60-75-90 ezer tő/ha lépcsőkben, mezoparcellákon. Kihasználva a kísérleti tér domborzati viszonyait, egyfajta zónális elhatárolás keretében a terület legmagasabb pontjára kerülve a legkisebb tőszám elvetését. A mélyebb termőréteggel és kedvezőbb vízgazdálkodást remélve a terület mélyebb pontjára helyezve a legmagasabb tőszámokat. Ezzel szimulálva a Cropwise Planting alkalmazásunkat, melyben a jövő évtől már, mint digitalis szaktanácsadó szolgáltatásban lehet elérni a kukoricatábláink különböző paraméterek alapján felvett automata zónását.

Az SD3121 kiemelkedően magas és széles levélszámmal rendelkezik. FAO 360-380 érésidejű, stabilitása eltérő évjáratokban is megmutatkozott (1.kép). A kísérletben a 75 ezres tőszámnál, nettó (14%) 16.19 t/ha termést mutatott, 14.7% betakarításkori szemnedvesség-tartalom mellett (1.ábra).

1.ábra: SD3121 terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken
1.ábra: SD3121 terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken
1.kép: SD3121 (FAO 360-380) 18 szemsorral (2023, Hajdúböszörmény)
1.kép: SD3121 (FAO 360-380) 18 szemsorral (2023, Hajdúböszörmény)

Az SY Fabio hibridünket az idei évben vezettük be, itt nettó 16.37 t/ha terméseredményt 16.7% betakarításkori szemnedvesség-tartalommal érte el (2.ábra). FAO 450-470 kukorica, kiváló szemminőséggel és csőegészséggel rendelkezik. Zöldszáron érése és rendkívül gyors vízleadása is jelentős érv lehet a hibrid mellett.

2.ábra: SY Fabio terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken
2.ábra: SY Fabio terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken

Dr. Bódi Zoltán  
Kukorica vetőmagokért felelős fejlesztőmérnök  
Syngenta Kft.