Nagy a baj Mianmar halászatában

Egymillió munkahelyet érint Mianmar halászati ágazatában a koronavírus világjárvány. A válság miatt gyakorlatilag töredékére csökkent a tengeri termékek exportja, pedig ezek az ország egyik fő exportcikkét jelentik.

Borús képet festenek a mianmari halászat elé a szakértők, akik rengeteg munkahely megszűnésével számolnak az ágazatban. A COVID-19 járványi miatt jelenlegi drámai a keresletcsökkenés a tengeri halak és egyéb tengeri gyümölcsök iránt. Egyes becslések szerint 1 millió munkahely került veszélybe a 3,5 millió főt foglalkoztató ágazatban.

„A korábban Burmának nevezett ország Délkelet-Ázsiában, India, Thaiföld és Kína között helyezkedik el, de határos még Bangladessel és Laosszal is. Délen az Andamán-tengerrel, délnyugaton a Bengáli-öböllel határos. Területe nagyjából akkora, mint Ukrajna és Magyarország területe együttvéve.”

A halászati szövetség többéves pénzügyi kerettel igyekszik enyhíteni a válsághelyzeten és hosszútávra szóló kedvezményes kölcsönökkel igyekszik kisegíteni az aquakultúra területén tevékenykedő, financiális nehézségekkel küzdő vállalkozásokat.

Image by mydaydream from Pixabay