Óriási károkat okozott az olajfa-kór

Az európai olajfákat érintő halálos kórokozó 20 milliárd eurónyi kárt okozott eddig. A baktérium súlyos veszélyt jelent az olajbogyó ültetvényekre Olaszország és Franciaország mellett már Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is.

A xylella baktériumok főként az olajfákat támadják meg, a fertőzött növények levelei és ágai kiszáradnak, ami a legsúlyosabb esetekben a fa halálához vezethet.

Először 2013-ban, Olaszországban észlelték a xylella fastidiosát, de aztán gyorsan elterjedt Dél-Európában. Franciaországban először 2015-ben Korzikán, és a Côte d’Azurtól északra azonosították. Spanyolországban a betegség által érintett terület 2016 októbere óta több mint 134 ezer hektárra nőtt.

A Xylella-t a világ egyik legveszélyesebb kórokozójának tekintik a növények számára. A fertőzés jelenleg nem gyógyítható.

A baktériummal fertőzött növényeket meg kell semmisíteni a terjedés megakadályozása érdekében.  Olaszországban a betegség terjedésének következményei pusztítóak voltak: a terméshozam 60% -kal csökkent a felfedezés óta.

Szakértők szerint az olajbogyók károsodása a föld leértékelődését és e régió turisztikai vonzerejének csökkenését okozza, és az olívaolaj árának emelkedését is magával hozta. Mindezt tetézi a súlyos olasz koronavírus járvány.

Kutatók különféle forgatókönyveket is modelleztek. Összehasonlították a legrosszabb esetet egy olyan forgatókönyvvel is, amikor újratelepítésre került sor rezisztens fajtákkal. Feltételezésük szerint a kár további eurószázmilliárdokra rúg majd. Ha a fertőzés üteme lelassul, vagy helyette rezisztens fajtákat ültetnek be, akkor ezek a károk jelentősen csökkennének.

Egyre több tudományos kezdeményezés történik a baktérium elleni küzdelem érdekében, beleértve a rovarriasztó agyagokat, a vegetatív akadályokat és a genetikai elemzést annak meghatározására, hogy egyes növények miért hajlamosabbak a fertőzésre, mint mások.