Ha csávázás, akkor Celest Top

 Egyre gyakoribb hazánkban a korábban megszokottól melegebb ősz, az enyhe, hótakaró nélküli tél, amely kedvez a kalászosokban károsító kártevőknek. A hibrid búzák megjelenésével, illetve más termőtájakról behozott, vagy honosított fajták elterjedésével a megszokottól alacsonyabb vetőmagnorma felhasználása és a korai kalászos vetés is egyre gyakrabban alkalmazott megoldás. A korai, és különösen a ritka térállású kalászos vetés kifejezetten kedvez a levéltetvek és egyéb vektorok által terjesztett erős vírusfertőzések kialakulásának. Ilyen esetben a kombinált vetőmagcsávázás, mint az első, kifejezetten a fiatal növény védelmét szolgáló növényvédelmi beavatkozás szerepe rendkívüli módon felértékelődik, ugyanakkor a csírakori gombabetegségek elleni védelem mellett a rovarkártétel mérséklése is igen nagy jelentőséggel bír.

A Celest Top rovarölő és gombaölő hatóanyagokat tartalmazó kalászos vetőmag csávázószer. A széles hatásspektrumú csírakori gombabetegségek elleni védelem mellett a fludioxonil hatóanyag kimagasló fuzárium gombafajok elleni hatékonyságot is biztosít, ugyanakkor a készítmény véd a kelést követő időszak rovarkártevői ellen is. A levéltetvek és kabócák által terjesztett vírusfertőzések gyakorisága és erőssége mérséklődik, és egyben eredményesen alkalmazható a csócsároló, az őszi gabonalegyek és a drótférgek ellen is.

Az eredmények szerint a Celest Top alkalmazása őszi árpában, illetve őszi búzában, különösen a korai vetésű és esetleg a megszokottól alacsonyabb vetőmagnorma alkalmazása esetén javasolható. Ugyanakkor jó eredményeket érhetünk el a kalászos – kalászos utáni állományokban történő felhasználáskor is. Összességében megállapítható, hogy a Celest Top a termesztési körülményekhez és a termesztéstechnológiába történő körültekintő adaptálásával növelhető a kalászos termelés hozama és termésbiztonsága.

%d blogger ezt kedveli: