2015: A talaj éve – fontos a fenntartható talajgondozás

Az ENSZ a talajok nemzetközi évének nyilvánította 2015-öt, mellyel az egészséges talaj fontosságára hívja fel a figyelmet. A talaj egy nem megújuló, véges erőforrás, termőképessége, minősége nem újítható meg egy emberi élet időtartamán belül. Mivel központi eleme a mezőgazdaságnak, gazdasági fejlődésnek és ökológiai fenntarthatóságnak, valamint alapja az élelmiszer-, takarmány- és üzemanyag-termelésnek állapotának megőrzése, fenntarthatóságának biztosítása lényeges.

A talaj romlását a nem fenntartható földhasználat, időjárási extrémitások és különböző társadalmi, gazdasági problémák és döntések okozzák. A világ termőtalajának közel 33%-a közepesen vagy erősen leromlott állapotban van, az erózió, defláció, aszály, ár- és belvizek, kedvezőtlen tulajdonságok – savanyúság, szikesség, tömődöttség – és kémiai szennyezés, szakszerűtlen öntözés, savas eső hatására. Amennyiben ez a jelenlegi ütemben folytatódik, a jövő generációjának alapvető szükségleteit sem tudja majd fedezni.

A jelenlegi demográfiai trendek, a becsült népességnövekedés és a termőföldek kiterjesztésének kis lehetősége mind hozzájárulnak ahhoz, hogy észleljük, a talaj romlását meg kell akadályozni és fenntarthatóságra kell törekedni. A döntéshozók és üzleti vállalkozások az alábbi célok kitűzésével járulhatnak hozzá a talaj védelméhez.

  • Fenntartható technológiák, információs hálózat a hatékonyságnövelés érdekében. Kisebb területen nagyobb terméshozam elérése.
  • Logikus szabályozások, hasznos befektetések, az állami szerepvállalás növelése és annak fontosságának hangsúlyozása.
  • A sikeres módszerek elterjesztése, fókuszálva a termőképesség növelésére és vízhasználat csökkentésére.