2015 élelmiszertrendjei

A jelenlegi trendeket figyelve változnak a fogyasztók, az élelmiszerekre vonatkozó igények és gazdaként, élelmiszeripari szereplőként figyelnünk kell a kereslet által támasztott követelményekre. A következő trendek világszerte és hazánkban is egyre erősebben érezhetőek, hiszen az Y és Z generáció tagjai teljesen átalakítják eddigi elképzeléseinket, szokásainkat.

  1. Helyi termelők fellendülése

Legyen szó zöldségről, gyümölcsről, halról, húsról, állati termékekről, a fogyasztók a helyi termelőktől akarnak vásárolni. Minden, ami a 30 km-es körzetből, piacról, őstermelőktől van, egyre nagyobb kereslettel néz szembe. Előnyben részesülnek a különböző helyi, ökológiai, biológiai gazdaság eredetére utaló tanúsítványokkal jelölt termékek.

A fogyasztók bizalma megrendült a multinacionális vállalatok által kínált frissáruban az elmúlt évek botrányai után, így az igény olyan élelmiszerek felé irányul, melynek eredete, előállítója ismert és biztonságos.

  1. Fenntarthatóság

Egyre környezettudatosabbá válnak a fogyasztók, a fenntarthatóság mára már nem csupán hangzatos szó, hanem valós elvárás a keresleti oldalon. A Föld erőforrásai iránti aggodalom egyre nő, így azon gazdaságok, melyek megújuló energiát, természetes módszereket alkalmaznak a termelés, tenyésztés során előnyben részesülnek. A családi gazdaságok előnnyel indulnak, ugyanis az elképzelések szerint az ő gyakorlataik fenntarthatóbbak, mint a nagy gazdaságoké, így nekik külön kell hangsúlyozni ilyen jellegű törekvéseiket.

  1. Egészségtudatos étkezés, közétkeztetés

Nem csak az egyéni, de a közétkeztetés is változik. A fehérliszt és fehércukor elrettentő hatásai, a több zöldség és gyümölcs szükségessége, a zsírszegény ételek a három kiemelkedő trend. A politikai döntéshozók ezt a közétkeztetésben is változásokat akarnak, mely hatalmas piac az élelmiszeripar szereplői számára, így érdemes az aktuális híreket követni és termékeinket e szerint alakítani.

  1. Természetes összetevők, kevés tartósító, kémiai adalék

A trend egyértelmű, konzerv helyett fagyasztott áruk, tartósítószer-mentesség. A fogyasztók képzetlenek még ilyen téren, így saját véleményük alapján szabják a határokat. Oktatásuk, azaz az eljárások és adalékok magyarázata segíthet megértetni, hogy nem minden E betű vagy tartósítószer veszélyes.

  1. Élelmiszerpazarlás csökkentése

A mezőgazdasági folyamatok során, a szállítás során és a háztartásokban is csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást és a fogyasztók tudatosan ügyelnek is erre. Határozzunk meg kétféle lejárati időt (a minőség romlása és a fogyasztásra alkalmatlanság két külön idő legyen), válasszunk hatékonyabb elosztást, szállítást. Itt jelenik meg a helyi termelők szerepe újra, hiszen a kis távolság az élelmiszer frissességét is hosszabb távon garantálja, így a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét is csökkenti.