Transzzsírsav: holnap lejár a türelmi idő

Holnaptól tilos a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazó előre csomagolt élelmiszert forgalmazni. Kutatások szerint a kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, szaloncukrok és cukrászsütemények fordulnak elő.

Magyarország az Európai Unióban az ötödik olyan ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét. Eszerint az előre csomagolt termék összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

A szabályozás azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás. A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki. Az új előírásoknak nem kell megfelelnie azoknak a végső fogyasztó számára előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszereknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban készítettek, illetve hoztak forgalomba.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a transzzsírsav mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a minták egy részében annak ötszörösét is elérte. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő.

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre. Kutatások a magas transzzsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának.

A szabályozás következményeként megnőhet a magasolajsavas napraforgóból készült olaj használati aránya, amelynek termesztési lehetőségeiről mi is foglalkoztunk már a blogon. Korábban a feldolgozóipar a pálmaolajat részesítette előnyben annak elsősorban kedvező ára miatt. Azonban főleg Nyugat-Európában az ilyen összetevőjű termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásának nincs jó megítélése. A magasolajsavas napraforgóolaj tovább eltartható és magasabb a hőstabilitása. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek a fogyasztók számára, kiválóak például a koleszterincsökkentő diéták részeként.

%d blogger ezt kedveli: