A klímaváltozás hatására megváltozhat az ételek íze

Legújabb kutatások szerint a jövő generáció már teljesen más ízű és minőségű állati és növényi termékeket fogyasztanak majd. Világszerte minden termelőre hatással lesz a klímaváltozás, a sivatagos részek melegebbé válnak, néhol hosszabb száraz időszakokkal, néhol gyakoribb viharos esőzéssel küzdenek majd a gazdák.

A változó időjárásra a termelők is újfajta növény- és állatállománnyal reagálnak. Kutatások az alábbi jövendőbeli trendekre híják fel a figyelmet:

  • várhatóan a meleget jobban tűrő, kisebb tápanyagigényű állatok kevésbé ízletes húsát választják a gazdák
  • a borászok a kevésbé zamatosabb szőlőfajtákkal is megelégszenek
  • világszerte megnőhetnek a gyümölcsárak, az almafákat árnyékolni kell az erős napsugárzás ellen, az erős szelek hatására a banántermés rongálódhat meg számos területen
  • az extrém meleg miatt csökken a tejtermelés, így a sajt ára növekedhet, minősége csökkenhet.

Néhány civil szervezet kiemelten foglalkozik ezekkel a trendekkel. Hiszen sokan úgy gondolják, a klímaváltozás egy olyan globális probléma, mely személy szerint nem érinthet minket, ám a tény, hogy a kenyér, a hús vagy bor íze rosszabb lehet, hogy kevesebb almát vagy sajtot ehetünk a jövőben, közvetlenül érinti az embereket.

%d blogger ezt kedveli: