Kiválóan szerepeltek a Syngenta kukorica hibridek a tiszavasvári fajtakísérletben

Kevés olyan kukorica kísérlet van az országban – de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végképp ritka – amelyben 10 fajtatulajdonos, 37 hibridje kerüljön összehasonlításra. A tiszavasvári Munka Mezőgazdasági Kft. lelkes csapata időt és fáradságot nem kímélve 2008 óta végez kísérletet, nagyszámú nemesítőház 30-50 közötti tesztanyagával.

A táblák adottságai szinte minden évben azonosak, a hajdúsági löszhát Nyírségbe nyúló területe. A kísérlet nem a kukorica termőképességének határait feszegeti, hanem a jövedelmezőséget elsődlegesen szem előtt tartva, üzemi körülményeknek megfelelően kerül évről-évre beállításra.

A Syngenta, a kezdetektől megméretteti fontosabb kukorica hibridjeit ezekben a vizsgálatokban. Idén négy hibridünk, a már 3 éve köztermesztésben lévő és országos ismertségű SY Iridium (FAO 360) és SY Ulises (FAO 380), valamint két új fajtajelölt vett részt a kísérletben.

Itt voltak elvetve elsőként 2008-ban, az azóta nagy népszerűségnek örvendő NK Lucius és társa, az NK Kansas. A Lucius már itt megmutatta, hogy az időjárási szélsőségekhez jól tud alkalmazkodni, minden évben korai kezdéssel, a legjobb víztartalommal lehet betakarítani csúcstermését. Különböző talajokon és aszályos években is jól teljesített. Az NK Kansas már itt bizonyította, mélyebb fekvésű réti talajokon nincs versenytársa, akár rekordtermésre is képes. (pl. 2008-ban a kisérlet legjobbja volt 15,53 t/ha terméssel.)

Last_Import_-_111

Az utóbbi két évben az időjárásban és főleg a csapadék adatokban nagyon különböző év eredményeit lehet összehasonlítani. Elmondhatjuk, hogy azon hibridek, melyek mind a két évben jól szerepeltek, jó alkalmazkodó és főleg 2015 kapcsán kiváló vízhasznosító képességgel rendelkeznek. Ilyen stabil hibridekkel a Syngenta büszkélkedhet, mert 2014- és 2015-ben is a fajtasor legmagasabb termését, az SY Ulises kukoricánk adta, igaz, hogy elég nagy különbséggel. Míg tavaly a jó csapadék ellátottság mellett a legjobb termés 15,77 t/ha nettó súly volt, 19,2 % betakarításkori szemnedvességgel, addig 2015-ben a kísérlet legmagasabb termése 10,04 t/ha nettó súly volt, 15,7 % betakarításkori szemnedvességgel. Az Ulises 2013-ban került köztermesztésbe, ekkor a tiszavasvári kísérletben a harmadik helyen szerepelt. (13,84 t/ha, 20,7 % víztartalom). Korai vethetőségéből, jó alkalmazkodó-képességéből adódóan, két eltérő időjárású évben is stabilan, jól szerepelt. Kompakt, tömzsi csövein, sűrű szemsorokban fajsúlyos szemek találhatóak. Az utóbbi két évben az április közepén érkezett lehűlést jól tolerálta, ennek is köszönhettük kimagasló terméseredményét.

2015-ben a fajtasor második legnagyobb termését is Syngentás hibrid – az SY Iridium adta, a 9,41 t/ha nettó súllyal és 14,5 % betakarításkori szemnedvességgel (2014-ben a fajtasor 3. helyezettje volt: 15,12 t/ha, 22,5%, 2013-ban a termésverseny győzteseként szerepelt). Szemei hosszúak, „mélyen ülők” és fajsúlyosak. Három év köztermesztés és több év kísérleti eredményeit elemezve, bizonyította évjárati és ökológiai alkalmazkodó képességét, aszálytűrését, termésstabilitását. A korábbi generáció hibridjeihez (pl.NK Kansas, NK Lucius, NK Octet) viszonyítva, mind az SY Ulises, mind az SY Iridium – szemre és súlyra – csővastagságban, standard 18-20 szemsorban mutatnak újabb előrelépést.

Last_Import_-_125

Partnereinkkel osztozunk abban az eredményben – talán tekinthetjük sikernek -, hogy minden évben kerül a dobogó valamelyik, vagy több fokára is „Syngentás” kukorica. A tiszavasvári eredmények nem rendkívüliek, nem egyedülállóak. Annyiban igen, hogy 10 fajtatulajdonos mérte össze 37 kukoricájának tudását egy homogénnek tekinthető jó talajadottságú területen, kiváló szakmai odafigyelés mellett. De évről-évre hibridjeink megbízhatóság és versenyképessége, az újdonságok genetikai előrehaladása az ország számtalan helyén beállított kísérletekben visszaigazolódik.

A Syngenta kukorica hibrideket érintő innovációja tovább folytatódik, hisz 2016-ban minden érésidőben újabb, korszerűbb genetikával jelenünk meg. A közepes termőhelyi adottságokkal rendelkező termelők részére két stabil, megbízható hibridet, az SY Batanga-t és SY Zephir-t ajánljuk, az intenzívebb, jobb lehetőségekkel rendelkező termőtájakon az SY Photon, SY Dartona, SY Kreon és a SY Senko kínál új lehetőséget. A Syngenta hosszú évek után a silókukorica területén is jelentkezik egy kiváló hibriddel SY Sincero néven, mely 2015-ben országosan bizonyított átlagot meghaladó magas zöldtermés szintjével és kiváló beltartalmi paramétereivel!

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

%d blogger ezt kedveli: