
A Kékfrankos évének nyilvánította az ideit a földművelésügyi minisztérium. A tárca vezetője, Fazekas Sándor kiemelte: az idei év azért lett a Kékfrankos éve, mert egy igazi magyar kékszőlőfajta, amelyből kitűnő borok készíthetők, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét.
A programok között elindítják “a kékfrankos országkóstolót”. Emellett több, a témához kapcsolódó workshop, tudományos kutatás valamint más esemény is zajlik majd, hasonlóan a 2017-es Furmint évéhez.
Ezzel a fajtával szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak.
Kiss Eliza, az FM kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek arról beszélt, hogy a kékfrankos választása az idei évre egyszerű feladat volt nemcsak azért, mert népszerű és a legnagyobb területen – mintegy 7300 hektáron – termesztett magyar szőlőfajta, hanem azért is, mert a múlt évben fehérszőlő fajta volt a kiemelt, így most kéknek kellett jönnie.