3D szkenner a földeken

Egy amerikai startup 3D vizuális szkennerrel ellátott robotot használ, hogy megváltoztassa a növénytermesztés menetét. A Blue River Technology – egy startup, amely saláta-gyomirtó robotot hozott létre –, csendben megkezdte egy 3D termés-szkenner tesztjét. Amint a cég vezetője, Jorge Heraud a Fortune magazinnak elmondta, a másfél éve már fejlesztés alatt álló eszköz, az úgynevezett Zea a fejes saláta robotéhoz hasonló kameravezérelt számítógépe átvizsgálja mezőgazdasági területeket és adatokat gyűjt a növényekről. Megméri a levelek nagyságát és összehasonlítja az előző mérési eredményekkel, így pontosan tudható, milyen gyors a növekedés, illetve milyen hatással van a szárazság a területre.

A negyedik generációs fejes saláta robot akár 10 százalékkal is fokozhatja a hozamot és csökkenti gazdaságok a működési költségeit. A kézzel permetezés és a gyomok eltávolítása egy salátaültetvényen munkás egy feladat.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yCPe9Sy0TFY]

A fejlesztés időközben nem állt meg, így jövőre a Blue River azt reméli, hogy elkészül egy újabb gyomirtó robottal, amely a salátán kívül más növénykultúrákat is gondozhat.