400 milliárd dollárnyi élelmiszer megy a kukába

Globális szinten az előállított élelmiszerek mintegy 30 százaléka veszik el évente. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Qu Dongyu egy élelmiszerveszteségről szóló nemzetközi konferencián hangsúlyozta: minden eszközt meg kell ragadni a 400 milliárd dollárnyi élelmiszerpazarlás csökkentésére.

“Nem tudunk véget vetni az éhezésnek és az alultápláltságnak, ha nem foglalkozunk az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentésével”- mondta Qu Dongyufőigazgató azon háromnapos rendezvényen, amelyet a kínai Jinanban tartottak.

A FAO adatai szerint az összes előállított élelmiszer mintegy 14 százaléka veszik el a betakarítás után, további 17 százalék megy kárba kereskedelmi, élelmiszer-szolgáltatási és fogyasztói szinten.

“Ez a hatalmas mennyiségű, évente 400 milliárd dollár értékű élelmiszerveszteség körülbelül 1,26 milliárd ember táplálkozására lenne elegendő ” hangsúlyozta Qu, megjegyezve, hogy a FAO legfrissebb becslései szerint a világon akár 811 millió alultáplált ember él, és milliárdok nem engedhetik meg maguknak az egészséges élelmiszereket.

A probléma hatékony kezelése “elkötelezettséget, együttműködést, partnerségeket és fokozott támogatást igényel minden fél részéről”, valamint szilárd, tudományos és bizonyítékokon alapuló megértést az élelmiszerveszteség és pazarlás kiváltó okairól, tette hozzá Qu.

A FAO főigazgatója minden piaci szereplőt arra biztat, hogy dolgozzanak ki megoldásokat az élelmiszerek több mint 30 százalékát érintő súlyos problémára. A szemléletformálás magában foglalja az állami és a magánszektort, oktatást, a nemzetközi szervezeteket, a pénzintézeteket, a termelőket, a fogyasztókat és a civil társadalmat is.

Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Ez a mennyiség több mint 500 ezer ember teljes körű éves élelmezését fedezné.

Forrás: FAO

Fotó: Pixabay.com