6000 éves szicíliai bor

A világ legrégebbi borának maradványait felfedezték fel kutatók, cserépedények alján egy szicíliai barlangban, ami azt mutatja, hogy a bort több mint 6000 évvel ezelőtt már termelték és fogyasztották a szigeten, és feltételezhetően az Appennin-félszigeten – írja a Guardian.

Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a borkészítés a félszigeten körülbelül 3200 évvel ezelőtt alakult ki, de a dél-floridai egyetem kutatói Sciacca halászkikötője közelében, Szicília dél-nyugati partján, Monte Kronio mészkőbarlangjában borra utaló szerves maradványokat találtak késő rézkori tároló edényekben.

„A szőlőtermesztések korábban felfedezett nyomaitól eltérően, amelyek csak azt mutatták ki, hogy a szőlőt már 6 ezer évvel ezelőtt is termesztették, munkánk során bor visszamaradt szerves foltjait azonosítottak” – mondta Davide Tanasi, a kutatás vezetője, aki szerint ez nyilvánvalóan magában foglalja nemcsak a szőlőművelés gyakorlatát, hanem azt is, hogy az eddig gondoltaknál sokkal korábban állítottak elő bort a térségben.

Míg néhány szakértő azt állította, hogy az emberek talán 10 000 évvel ezelőtt is készíthettek bort, a borkészítés legkorábbi ismert 6000 éves bizonyítékát 2011-ben fedezték fel az örményországi Areni falu közelében.

Alessio Planeta borász, a térség történésze szerint a felfedezést megelőzően az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a bort a görögök hozták Szicíliába. Ez a feltételezés azonban megdőlt.