Ausztrál kutatók bioetanolt készítettek agavéból

A tequila előállításához használt agavéból készítettek bioetanolt ausztrál kutatók, akik a kísérletükben azt vizsgálják, hogyan lehetne enyhíteni az ország üzemanyag gondjain. A tudósok szerint az így elkészült bioetanol kézfertőtlenítők gyártásához is megfelelő, ezekre a COVID-19 járvány idején most igen nagy szükség van.

Az agavé magas cukortartalmú növény, amely elsősorban arról ismert, hogy Mexikóban tequilát készítenek belőle. A sydney-i egyetem kutatója, Daniel Tan elmondta: az agavé több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik az általános ismert bioetanol-forrásokkal, például a cukornáddal és a kukoricával szemben.

Az agavé öntözés nélkül termeszthető, nem igényel különösebb víz- és műtrágyaellátást. Mivel hő- és aszálytűrő, így túléli Ausztrália forró nyarait is. A kísérlet eredményei arra utalnak, hogy az agavéból nyert bioetanol a vízfogyasztás, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából is előnyösebb, mint a kukorica és a cukornád.

Hozamok tekintetében is bíztatóak az eredmények. A kísérletbe beállított ötéves agavé ültetvényen hektáronként 7414 liter bioetanol-előállításhoz szükséges alapanyagot tudtak betakarítani. A kukoricából nyert etanol hozama 3800 liter hektáronként, a cukornád pedig évente 9900 literre képes hektáronként, a termesztése azonban jóval több vizet igényel. Az agavé 69 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a cukornád, és 46 százalékkal kevesebb vízzel is beéri a kukoricánál.

Bár az olajpiac jelenlegi mélyrepülése nem segíti a környezetbarát üzemanyagok terjedését, az így nyert bioetanol más területeken használható fel. Például az etanol-alapú egészségügyi termékek gyártásánál. A jelenlegi világjárvány miatt óriási kereslet van például kézfertőtlenítők iránti.

Lawra V képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub