70 millió font robottechnológiára

A brit kormány úgy látja, komoly lehetőség előtt áll a mezőgazdaság, ha a jövőben a robotokkal javítja a hatékonyságot. 160 millió fontot fektetnek agrárinnovációba, amelyből 70 milliót (26,6 milliárd forintot) az új technológiák kidolgozására, azaz robotok és drónok fejlesztésére fordítanának.

A kezdeményezések nem újkeletűek: Carnegie Mellon egyetem kutatói 2008-ban 28 milliós támogatást kaptak az Amerikai Mezőgazdasági Minisztériumtól robottechnológia fejlesztésre, ám igazán nagy áttörést nem értek el. Azóta azonban egyre népszerűbbek a mezőgazdaságban is használt drónok, valamint a Franciaországban már használt szőlőmetsző robotok. A fejlesztés mára elérhetőnek bizonyult célja a tökéletes működés. A gépek azonban olyan drágák, hogy az emberi munkaerő egyelőre sokkal kifizetődőbb. Éppen ezért az idén elinduló brit kutatás-fejlesztés legfőbb célja, hogy ezek a jelenleg még utópisztikusnak tűnő technológiák széles körben, azaz mindenki számára elérhetőek legyenek.

A gazda házából irányított mezőgazdasági drónok, amelyek majd permeteznek, öntöznek és tökéletesen felmérik a vetés állapotát, még valóban kicsit távolinak tűnnek, de már Magyarországon is van kínálat meglepően barátságos árért. A kütyük mindennel felszerelve 500 ezer és egymillió forint között kaphatóak. Az ilyen repülőknél vásárlás előtt egy dolgot érdemes megfontolni. Ahogyan traktort sem tud mindenki elsőre vezetni, ehhez is sok gyakorlás kell, mert a zuhanást 80-100 méterről még a legprofibb gép sem éli túl…