A műholdas és légi felvételek típusai

Fontosnak tartom a mindenki számára elérhető műholdas vagy légi felvételek tanulmányozását, ezért is számolok be a legújabb elérhető műholdas adatbázisokról vagy drónokról. Azonban a számos adat között elveszhet, hogy mire is van igazán szükségünk. Szakértők az alábbi három típusú felvétel együttes vizsgálatát ajánlják mezőgazdasági döntésekhez.

  1. Légi felvételek: Ez a régről ismert, sztenderd RGB (Piros, Zöld, Kék) fotó, mely egy adott időpontban a levegőből szemléli földjeinket. Jelentősége akkor van, ha aktuális felvételeink vannak.
  2. Infravörös felvétel (NIR): a föld felszínének hőmérsékletét és visszatükröződő pontjait vizsgálja. Az élénkebb piros foltok több növényzetre utalnak, azonban nem csak a jó termést, hanem akár az erősebb gyomnövényzetet is mutathatja, így fenntartással kell kezelni eredményeit.
  3. Multispektrális, vagy korrigált különbözeti vegetatív index (NDVI). Magyarul ez az előző két típus kombinációja (RGB és NIR). Nem csak a vegetációt, de a növények állapotát is mutatja. A piros és sárga foltokra kiemelten kell figyelni, míg a kék és lilás foltok egészséges, termékeny területek. A zöldes részek általában nagyobb víz-és tápanyag ellátással jobban teljesítenének.

Legyen mindig az a célunk, hogy többfajta képet is beszerezzünk, így az egyes típusú felvételek korlátait ellensúlyozhatjuk. A legaktuálisabb fotók plusz költséget jelentenek a termelők számára, de visszamenőleg számos felvételhez hozzáférhetünk, és korábbi döntéseiket értékelhetjük.