A belga húsbotrány következményei

A vágóhidakon a közelmúltban kirobbant élelmiszerbiztonsági botrányok annyira megrázták a belgákat, hogy az már hatással van az étkezési szokásokra. Egy új felmérés szerint az országban élő emberek több mint egyharmada visszafogta a húsfogyasztást.

A Moustique magazin megrendelésére készült ezerfős felmérés során kiderült, hogy a 20-64 éves belgák 36 százaléka jelentősen csökkentette húsfogyasztását az elmúlt hónapokban. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka volt vegetáriánus.

Az ok: megrendült a bizalmuk a húsiparban. A legnagyobb botrányt az jelentette, hogy márciusban kiderült, hogy francia nyelvű déli tartomány, Vallónia egyik nagy húsfeldolgozója, a Veviba, minősíthetetlen, sőt, fogyasztásra alkalmatlan húsokat szállított az élelmiszerboltokba. A Veviba a belga húspiac 30 százalékát szerezte meg korábban. A Veviba praktikáira egy februári vizsgálat során derült fény, amikor a vállalat 200 raklapnyi termékéből 133 raklapnyi nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

A Moustique-közvéleménykutás résztvevőinek közel fele szerint a belga szupermarketekben az élelmiszerek minősége folyamatosan rosszabbodott. Azonban 86 százalékuk azt is elmondta, hogy a fogyasztói ár volt a döntő szempont, amikor kiválasztotta, hogy melyik élelmiszert vásárolja meg.

A megkérdezettek háromnegyede szerint gyakoribb helyszíni ellenőrzésekre van szükség az élelmiszer ellátás biztonságának érdekében.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel