A betakarítás utáni veszteség csökkentése kulcskérdés Afrikában

Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer egyharmada elvész a termelő és a fogyasztó közti úton.

A jelentés azt mutatta ki, hogy az ellátási láncban 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész el évente, ami elég lenne akár 1,6 milliárd ember számára is. A betakarított kukorica és egyéb élelmiszerek vesztesége minőségi vagy mennyiségi lehet. A mennyiségi veszteségeket könnyű meghatározni: globálisan a gabona mennyiségi veszteségeit a teljes mennyiség 10-20 százalékára becsülik.

Az éhségövezetekkel sújtott Afrikában még nagyobb arányú a veszteség, régióktól függően 30-50 százalék között mozog, de a zöldség- és a gyümölcstermés hulladékba kerülése nemritkán meghaladja az 50 százalékot. A Világbank becslése szerint a fekete kontinensen csak a gabonaveszteség értéke eléri a 4 milliárd dollárt évente.

Az élelmiszerek minőségi veszteségéből adódó károkat nehezebb számokban kifejezni, ugyanakkor a minőségi veszteségek a táplálkozási minőségének, valamint az élelmiszerbiztonság romlására utalnak. Az aflatoxinszennyezés például súlyos hosszú távú hatással van az egészségre, és kockázati tényezőt jelent a májrák és egyéb betegségek kialakulása szempontjából.