A borszőlő maradványai segíthetik az emésztést

Kalifornia évente csaknem 4 millió hektoliter bort állít elő, ezzel együtt több ezer tonnára rúg az a gyártási maradék, azaz a törköly. A Kaliforniai Egyetem élelmiszer-tudósai rengeteg potenciálisan egészséget javító vegyületet és oligoszacharidnak nevezett cukormolekulát fedeztek fel a chardonnay törkölyében.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben találhatók, beleértve az emberi anyatejet is.

A legújabb fejlemények rávilágítottak az oligoszacharidok hatalmas potenciáljára a bélrendszer egészségének támogatásában.

“Meglepett minket a chardonnay borszőlőben található oligoszacharidok sokfélesége ” – mondta Amanda Sinrod, vezető szerző. “Több kutatásra van még szükség, de a korai eredmények azt sugallják, hogy a törköly forrása lehet az egészséget támogató kiegészítők és más élelmiszer-termékek fejlesztésének”.

A csapat elemezte a chardonnay-maradékok molekuláris összetételét. A törköly a mai napig a borászat melléktermékének tekinthető. A korai eredmények biztatóak, hogy a törköly értékes forrás lehet az oligoszacharidok és más, az egészséget és a táplálkozást támogató vegyületek számára.

A chardonnay törkölyminták flavonoidokban, egészséges vegyületekben is gazdagok voltak, akárcsak sok gyümölcsben és zöldségben. A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bél egészségének támogatása érdekében.

A csapat azt is vizsgálja, hogy a termesztési körülmények, az évjáratok és a feldolgozás hogyan befolyásolhatják a szőlőtermesztési hulladék potenciálját. “Jelentős különbségeket figyeltünk meg az oligoszacharidok relatív bőségében és típusában a törköly különböző részein, ezért további kutatásokra van szükség az élelmiszerek tervezésében rejlő lehetőségek maximalizálása érdekében” – tette hozzá Sinrod.

Forrás: University of California