A bourbon whiskey megvámolása sokaknak fájhat

Miután Trump durván megvámolta az Európai Unióból származó acélt és az alumíniumot, az EU július elsejétől válaszlépésére készül. A büntető vámokkal sújtandó termékek között van a bourbon whiskey is.

Ez ugyanis védett amerikai termék, olyan whiskytípus, amit legalább felerészt kukoricából erjesztenek, és lepárlás után új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelnek. Nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta, de bárhol készíthető az Amerikai Egyesült Államok területén. A tervezett európai szankció viszont nem érintené az egyéb amerikai whiskey-ket.

Az amerikai Distilled Spirits Council adatai szerint a legnagyobb európai bourbon-importőr ország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Németország tavaly együttesen 127,5 millió dollárért vásárolt ilyen italt, míg az USA teljes bourbon exportja mindössze 362,6 millió dollárt tett ki, míg a többi fajtáért 768,6 millió dollárt adtak a külföldi vásárlók.

A bourbon alapanyaga általában 70 százalék kukorica rozzsal és árpamalátával vegyítve. Az Egyesült Államok Kongresszusa 1964. május 4-én ismerte el a bourbon whiskey-t mint az USA egyedi termékét, és azóta a következő szövetségi szabvány érvényes rá:

  • legalább 51százalék kukoricát tartalmazó gabonapépből kell erjeszteni
  • legfeljebb 80 százalékos alkoholtartalmúra kell lepárolni
  • legfeljebb 62,5 százalékos alkoholtartalommal lehet érlelésre hordóba rakni
  • kizárólag új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni legalább két évig.

Fotó: Pixabay.com