A Brexit felborítja az angol zöldségpiac beszállítóinak terveit

 Az ír kormánypárt, a Fine Gael szerint a zöld sziget gombatermesztői a Brexit első áldozatai.

Csak nemrégiben írtunk arról, hogy a lengyel gombatermesztők a font árfolyamesése miatt kénytelenek árat emelni. Most pedig arról jött hír, hogy öt ír gombafarm ment tönkre, de év végéig még jelentősen nőni fog a számuk, mert a júniusi Brexit-népszavazás óta, eddig 15 százalékkal gyengült a font az euróval szemben. A Politico cikke szerint a gombászok előre, fix áron kötöttek szerződést a termésre, mégpedig angol fontban, így ahogy gyengül a brit valuta, úgy tűnik el a nyereségük.

Az írek azonban nincsenek egyedül. Mivel az Egyesült Királyság az élelmiszer csaknem felét importálja, a folyamat a kontinens beszállítóit egyaránt sújtja.

Így a legnagyobb zöldség és gyümölcsszállító Spanyolországban éppúgy fő a gazdák feje, mint a hollandoké, hiszen Hollandia a brit piac második legnagyobb szereplője. Ebben a helyzetben nincs más lehetőségük, mint emelni a szállítói árat, azonban a Barclays piackutatása azt mutatta, hogy az Egyesült Királyság kereskedőinek 43 százaléka azt tervezik, hogy csökkenti a La Manche csatornán túli beszerzését.

De sehol sem olyan nagy a baj, mint Írországban, amely Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszeripari termékszállítója. Az ír szárnyas export 84 százalékát, a cheddar sajt 65 százalékát és a gombakivitel 80 százalékát vásárolták fel angol kereskedők. Eddig.