A Brexit kiszúrt az ír gombatermesztőkkel

Az ír gombatermelőknek nincs más választása, mint a Brexit ellenére (bárhogyan is alakul a brit kilépés), továbbra is az Egyesült Királyságra összpontosítson – jelentette ki a Monaghan Mushrooms alelnöke, Paul Wilson, aki szerint a termék romlandósága miatt legfeljebb Észak-Franciaországig lehet szállítani, így a brit piac továbbra is nagyon fontos marad lesz az ír gombaszektor számára.

Az ír gombatermesztők bevételének 60 százaléka származik manapság az Egyesült Királyságból, bár 2012-ben még 90 százalékkal, 2016-ban még 80 százalékkal büszkélkedhettek.

A bevételcsökkenést jórészt az angol font – a Brexit-népszavazást követő – árfolyamesése okozta. Az ír termesztők ugyanis előre, fix áron kötöttek szerződést a termésre, mégpedig angol fontban, így ahogy gyengült a brit valuta, úgy tűnt el a nyereségük. Sok gombafarm tönkre is ment az elmúlt közel három év során.

Mivel az Egyesült Királyság az élelmiszerfogyasztásának csaknem felét importálja, a folyamat a kontinens beszállítóit egyaránt sújtja. Így a legnagyobb zöldség- és gyümölcsszállító Spanyolországban éppúgy fő a gazdák feje, mint a hollandoké, hiszen Hollandia a brit piac második legnagyobb szereplője. De sehol sem olyan nagy a baj, mint Írországban, amely Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszeripari termékszállítója. Az ír szárnyas export 84 százalékát, a cheddar sajt 65 százalékát vásárolják fel angol kereskedők.