A Brexit megfelezheti a farmok profitját

Akár felével is eshet a brit farmok nyereségessége, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból – hivatkozik egy tanulmányra a BBC.

Nem kis riadalmat keltett a brit farmerek körében a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület (Agriculture & Horticulture Development Board, AHDB) friss tanulmánya, amely azt írja, hogy az EU-ból való kilépés után – a legrosszabb esetben – egy farm 38 ezer fontos átlagos éves nyeresége akár 15 ezer fontra is zuhanhat.

Az ijedelmet az is fokozza, hogy a gazdák félnek az uniós támogatások elmaradásáról. Az Egyesült Királyság farmerjeit évi 3,1 milliárd fonttal támogatja az EU, Theresa May pedig azt ígéri, hogy a kilépés után ezt az összeget 2022-ig a kormány fogja fizetni.

Csakhogy az AHDB végigelemzett több lehetőséget, ám a Brexit utáni vámok, a kelet-európai szezonmunkások elmaradása és az emiatt dráguló munkaerő nehéz helyzet elé állítja a gazdálkodókat. A zöldség és gyümölcs szezonra ugyanis sok ezer ember érkezik Bulgáriából és Romániából, olyan munkások, akik a spanyol betakarítás után érkeznek a brit szigetekre. A tanulmány még azt sem tartja kizártnak, hogy a kilépés után még a vámok ellenére is olcsóbb lehet a kontinensről származó élelmiszer.

Ezzel szemben a londoni mezőgazdasági tárca szóvivője azt állítja, hogy az AHDB jelentése „feltételezéseken, és nagyon valószínűtlen forgatókönyveken alapul, amelyek nem tükrözik a kormány tárgyalási pozícióját.”