A Brexit miatt árat emelnek a lengyel gombaexportőrök  

A lengyel gombatermesztők kénytelenek megemelni áraikat az Egyesült Királyságban az EU tervezett elhagyása okozta instabilitás miatt. Bár az érintett vállalatok a devizaárfolyam alakulásával kapcsolatos bizonytalanságban kénytelenek tárgyalni az új szerződésekről, valószínűtlen, hogy más piacok átvehetik a legnagyobb vásárlónak számító London szerepét.

„A beszállítói szerződések megtárgyalásakor fontban kell számolnunk, de nem tudhatjuk, hogyan alakul az árfolyam” – összegezte a lengyel gombaexportőrök problémáját a Fresh Plazának nyilatkozva Adam Matuszewski, a Grzybmar vállalat vezérigazgatója. A menedzser szerint az exportőrök egy része jelenleg veszteséggel dolgozik, mert a brit piac nem hajlandó elfogadni a Brexit miatt kialakult bizonytalanság okozta áremelést. Pedig a szigetország kulcsfontosságú a lengyel termesztők számára; a farmon nevelt fehér és barna gombafajták mellett az elmúlt időszakban a shiitake, az enoki és shimeji fajták iránt is nőtt a kereslet, a trend pedig tovább javul.

A brit piac ellátása idén komoly kihívást jelent, hiszen a száraz nyár miatt Lengyelország nyugati részén gyakorlatilag termés nélkül zárult a szezon, így a kieső mennyiséget a keleti területekről, és más kelet-európai országokból, így Ukrajnából és Litvániából kell pótolniuk az exportőröknek. A vadgomba szezonja a csökkenő éjszakai hőmérsékletek miatt októberben zárul Lengyelországban.

Fotó: Pixabay