A brit állattenyésztők újabb Brexit-aggodalmai

Teresa May forgatókönyve szerint március végén az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A lakosság eddig amiatt aggódott, hogyan pótolják a tél végén érkező spanyol és olasz zöldségeket, most viszont az állattenyésztők fújnak riadót.

Miután egyre inkább úgy néz ki, nem lesz megállapodás a szigetország és az EU között, a brit mezőgazdasági exportőrök komolyan aggódnak. A jelenlegi kiviteli egészségügyi bizonyítványok (Export Health Certificates) ugyanis március végén érvényüket vesztik, és legalább fél éves procedúra, hogy Európai Unión kívüli országként újból megszerezzék. És akkor még egy szó sem esett a vámtarifáktól.

Ez komoly dolog, hiszen az EU-ba irányuló agrárélelmiszer-export 2017-ben elérte a 13 milliárd fontot, ebből 3,15 milliárdot tett ki az állatok és a hústermékek kivitele.

A juhtenyésztők például évről évre az állomány 35-40 százalékát exportálják, és ennek 96 százaléka kerül az uniós országokba. Az idei első hét hónapban pedig több mint 110 ezer tonna feldolgozott sertéshúst szállított Nagy Britannia az EU-ba, ami a teljes sertésexport 60 százalékát tette ki.

 „Szoros együttműködésre törekszünk a kormánnyal, hogy olyan intézkedéseket szülessenek, amelyek támogatják a piacon maradásunkat. De van olyan javaslat is, amelye szerint az Egyesült Királyság lehetővé fogja tenni az import zökkenőmentes folytatását, miközben elfogadjuk a kiviteli engedélyek késedelmes megszerzését. Az export bármilyen rövid idejű szüneteltetése azonban katasztrófát okozhat az ágazatban” – jelentette ki juh-szövetség, a National Sheep Association elnöke, Phil Stocker, és aggodalmában osztozik a sertés-szövetség, a National Pig Association is.