A brüsszeliek nem kérnek tücsköt

A hűséges Poirot-nézők emlékezhetnek a sorozat egy-két olyan részére, amikor a belga detektív átszellemülten osztja meg nézeteit a kulináris élvezetekről. Nem is véletlenül, hiszen vallon konyha kifinomultságáról híres, talán még a franciánál is inkább.

Ezért sokkoló a Reuters híre, ami szerint egy brüsszeli startup vállalkozás, a Little Food abban reménykedik, hogy gasztronómiai forradalmat robbant ki azzal, hogy ropogós tücsköket kínál proteinforrásként a hús alternatívájaként. A Little Food már létre is hozott egy rovarfarmot, hogy legyen elegendő alapanyag a bizonyára ínycsiklandó fogásokhoz.

Nikolaas Viaene tücsöktenyésztő azt állította a Reuters riporterének, hogy annyi fehérje előállításához, amennyit mondjuk egy tehén szolgáltat, a tücsköknek 25-ször kevesebb takarmányra, 300-szor kevesebb vízre van szükségük, és 60-szor kevesebb üvegházhatású gázokat termelnek. Vagyis a tücsökfarm sokkal környezetbarátabb, mint szarvasmarha-tenyésztés.

Sajnálatos, hogy szegény marháknak ilyen hatalmas a környezeti lábnyoma, azonban ne mondja senki, hogy a gulyásleves tücsökkel olyan ínycsiklandó, hogy lemondunk a marhalábszár és -comb kombójáról.

A Little Food egyelőre nem nyitott éttermet, viszont különféle ízesítésű ­– fokhagymás, paradicsomos – szárított tücsköket csomagol, illetve szintén ízesített tücsöklisztet is tart a kínálatában.

Miközben a rovarok fogyasztása számos országban – mint például Kínában, Ghánában, Mexikóban és Thaiföldön – általános gyakorlat, úgy tűnik, a brüsszeli lakosok még nem szánták rá magukat, hogy ízeltlábúakat is felvegyenek az étlapra. A Reuters kérdésére a belvárosban sétálgatók azt mondták: „Nem eszünk ilyesmit. Ez borzasztóan néz ki…nem, nem, nem!”