A Carbon Robotics lézerrel fékezi a gyomokat

A Carbon Robotics Autonomous Weeder robot nyolc nagy teljesítményű lézert használ a gyomok kezelésére. A robot körülbelül ugyanolyan méretű és súlyú, mint egy közepes méretű traktor.

Bár a Carbon Roboticsot csak 3 évvel ezelőtt alapították (2018-ban), az induló vállalkozás nemrégiben már a harmadik generációs robotját muatta be. Az Autonomous Weeder egy gyomirtó robot, amelyet speciálisan növénytermesztő gazdaságok számára terveztek.

A robot nyomtávja 2,03 méter, tengelytávja 2,80 méter, és akár 8 km/óra sebességgel is képes haladni, napi 15-20 hektárt lefedve. GPS, valamint kamerák segítségével navigál, és érzékelőkkel szerelték fel az akadályok felismerésére.

A modell mesterséges intelligenciát (AI) magába foglaló számítógépes látásbarázdás modellt használ, és 12 nagy felbontású, gyomokat célzó kamerával rendelkezik. A világítása szinkronban van a kamerákkal, hogy olyan képminőséget nyújtson, amely elegendő pontosságot tesz lehetővé éjjel-nappal.

A lézerek hőenergiát alkalmaznak a gyomok sejtjeinek elpusztítására. A talaj mikrobiológiáját is zavartalanul hagyja, ami a vállalat szerint jobb a terméshozam és a talaj egészsége szempontjából.

A 74 lóerős Cummins dízelmotorral hajtott Autonomous Weeder nemcsak egy közepes traktor súlyával és méretével rendelkezik, hanem körülbelül ugyanannyiba kerül, mint egy közepes méretű traktor, bár az árképzés részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

A Carbon Robotics közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek adja el, főleg az Egyesült Államok nyugati partvidékén, és jelenleg több robot működik is „munkába állt már”.

Forrás: Futurefarming.com