A csúnya zöldségeket is beengedik a kanadai üzletekbe

Quebec kormányzata úgy döntött, eltörli a korábbi szabályozást, amely tiltotta a standardtól eltérő küllemű zöldségeket és gyümölcsök forgalmazását a szupermarketekben, és a piacokon. A jogszabálymódosítás mókásnak tűnhet, de a hátterében a termények rendkívüli drágulása áll.

„A módosítással mindenki nyer. A gazdák nagyobb kínálatot nyújthatnak és a profitjukat is növelhetik azzal, hogy nem kell kiválogatniuk a legtökéletesebb darabokat” – idézi  Pierre Paradis-t, Quebec tartomány mezőgazdasági miniszterét a CBC.

Egy 2010-es felmérés szerint a kanadai farmerek átlagosan a termés 10 százalékát selejtezik ki az esztétikai szabályok miatt. És bár az elmúlt évben a fogyasztói árindex mindössze 4 százalékkal emelkedett az országban, a friss gyümölcs és zöldség ára 12,9, illetve 18,2 százalékkal ugrott meg 2015-höz képest. Az olyan tartományokban, mint Alberta, ahol a gazdaság lassult az elmúlt időszakban, a válság már az élelmiszervásárlási szokásokon is érezhetővé vált. Ennek köszönheti sikerét Ontario és Quebec tartományokban a Loblaws élelmiszerlánc, amely idén tavasszal indította el a „természetesen tökéletlen” akciót, aminek keretében diszkont áron értékesítette a csúnya terményeket.

A nem tökéletes zöldségek és gyümölcsök standard társaiknál akár 30 százalékkal olcsóbban vásárolhatók meg. A Loblaws megfogalmazása szerint az ötlet a várakozásaikat jóval felülmúlóan sikeres lett, így hamarosan az egész országra kiterjeszthetik az egyelőre csak régiós szinten működő akciót, igaz, a Quebecben bejelentett törvénymódosítás miatt valószínűleg erősödni fog a konkurencia.