A dagi tehenek gondot okoznak Svájcban

A svájci tehenészek szerint a jószágállomány éppen úgy járt, mint az autók, amelyek az elmúlt években egyre nagyobbak lettek. De amíg az autógyárakat nem aggasztja, hogy az egyre nagyobb új modellek már alig találnak parkolóhelyet, a gazdák szerint teheneik már az istállókba is alig férnek be.

Számos svájci tehén már túlságosan nehéz a puha alpesi legelőkhöz, túlságosan szélesek, alig férnek be az istállóba, és a gazdák szerint télen túl sok takarmányt fogyasztanak. Ezért azt szeretnék, ha kisebb és kevésbé éhes fajtákat tenyésztenének ki.

Néhány tehén magassága ugyanis már meghaladja az 1,6 métert, és már a 900 kilogrammos súly felé halad az állomány. A tehenészszövetség (swissherdbook.ch) elnöke, Markus Gerber szerint meg kell állítani azt a trendet, hogy a tehenek átlagos magassága minden évben 3 milliméterrel nagyobb.

Az arenenbergi mezőgazdasági oktatási és tanácsadó központ állattenyésztés tanára, Michael Schwarzenberger szerint a nehéz szarvasmarhák felszaggatják a havasi réteket, viszont – miközben a tejhozamuk nem nő – több takarmányra van szükségük, hogy cipeljék saját súlyukat.

Az alpesi ország 700 ezer tehene átlagosan 7500 liter tejet ad évente, ami kétszerese a hatvanas évek átlagának, míg a rekorderek elérik a 12 000 litert is. Az “Új svájci tehén” (Neue Schweizer Kuh) érdekcsoport viszont azt javasolja, hogy olyan bikákat használjanak megtermékenyítésre, amelyek kisebb, de produktívabb utódokat ígérnek. Úgy vélik, az ideális tehén 1,4-1,5 méter magas és 500-600 kilogrammos.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel