A dán családok kevesebb élelmiszert dobnak szemétbe

Horror számokat lehet olvasni arról, hogy a világ élelmiszertermelésének harmada is veszendőbe megy, míg Afrikában akár 50 százalékos is lehet a veszteség.

Van azonban egy kicsi, mindössze ötmilliós ország, amely hat év alatt 14 ezer tonnával csökkentette a háztartások által kidobott élelmiszer mennyiségét. Amíg 2011-ben még 261 ezer tonnányi élelmiszer került a szemétbe Európa egyik leggazdagabb és a felmérések szerint legboldogabb országában, addig ez a mennyiség 2017-ben 247 ezer tonnára csökkent.

De a legfrissebb adatok szerint még így is heti 1,5 kilogramm fogyasztható élelmiszert dobnak a szemétbe családonként a lakótelepeken, a kertvárosokban pedig két kilót.

Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer egyharmada elvész a termelő és a fogyasztó közti úton. A jelentés azt mutatta ki, hogy az ellátási láncban 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész el évente, ami elég lenne akár 1,6 milliárd ember számára is. A betakarított kukorica és egyéb élelmiszerek vesztesége minőségi vagy mennyiségi lehet. A mennyiségi veszteségeket könnyű meghatározni: globálisan a gabona mennyiségi veszteségeit a teljes mennyiség 10-20 százalékára becsülik.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel