A drónok 40 ezerrel több sütőtököt találtak

Sokat ír a mezőgazdasági sajtó a drónok használatáról, ezért most bemutatunk egy gyakorlati tapasztalatot Dániából. Észak-Európa legnagyobb sütőtök termesztője a 43 ezer négyzetkilométeres, 5,5 milliós ország, amelynek déli területei kiválóan alkalmasak a növény termesztésére.

Betakarítás előtt azonban eddig sosem tudták pontosan, mekkora is a termés, azonban a koppenhágai egyetem Élelmiszer – és Erőforrásgazdaságtan Tanszékének tanulmánya szerint a mezőgazdaság évente többszáz millió dán koronával nagyobb bevételhez jut a drónok és a műholdak által készített felvételek elemzése révén.

Így például október végén az előzetesen vártnál több mint 40 ezerrel nagyobb számú sütőtököt számláltak meg a Fyn-szigeten készült drónfelvételeken a Dél-Dániai Egyetem (SDU) kutatói. Így összesen 400 ezer darabra számíthattak a farmerek, akik más módon nem kalkulálhatták a várható termésmennyiséget.

A sikeres sütőtök-számlálást követően az SDU kutatói most más növényekre fordítják figyelmüket, miután a Környezetvédelmi és Élelmiszerügyi Minisztérium támogatást biztosít hozzá a hagyma és a gabona betakarításának optimalizálása érdekében. De ez még nem a végcél.

„A növekvő hatékonyságú mezőgazdaság azt jelenti, hogy a gazdaságok nem tudják pontosan felmérni a termények növekedését, vagy a gyomokat és a kártevők elterjedtségét. Ugyanakkor a gyorsan összeállított adatok óriási segítséget jelentenek a kártevők és gyomnövények leküzdésében” – mondta Henrik Skov Midtiby az SDU kutatója, hozzátéve, hogy ennek érdekében a drónok és a műholdak felvételeit elemezve adhatnak tanácsot, hol és mennyit kell permetezni a hozamoptimalizálás érdekében.