A drónok veszélyességére figyelmezetnek a madárvédők

A napokban posztoltuk a hírt arról, hogy milyen sok pénz ömlik a kockázati tőketársaságoktól a drónok fejlesztésébe. Egy nemrégiben felröppent hír kapcsán azonban megszólaltak a madárvédők. Kiderült, hogy eddig senki sem gondolt arra, hogy a nagy madarakra milyen veszélyt is jelenthetnek a drónok.

A holland rendőrség azon kísérletezik, miként használhatna madarakat a tiltott területek fölé reptetett drónok elfogására. A kísérleteket arra alapozzák, hogy a ragadozó madarak afféle konkurenciát látnak a drónokban: védik a revírjüket, vagyis a fészkelő területüket, ezért könnyű megtanítani őket a támadásra.

Amint képünkön is jól látható, egy sas minden további nélkül elkap egy játékdrónt, ám amint a szakértők rámutattak: ezek légcsavarja ugyan viszonylag puha műanyagból készül, de még az is megsértheti a sas lábát. A nagyobb, professzionális használatra tervezett drónoké viszont éles, és kompozit műanyagból, sőt esetleg alumínium ötvözetből készül, ami simán levághatja a sas lábát. Ha pedig nincs mivel zsákmányolnia, a sas éhen hal.

Nem véletlenül védettek a ragadozó madarak. Számuk igen megfogyatkozott a mérgezések és a lelkiismeretlen puskások miatt. Noha az ölyvről köztudott, hogy milyen hasznos a kisrágcsálók ritkítása terén, ismerek olyan alföldi vadászt, aki simán lelövi, ha látja, mert „megfogja a kisnyulat”.

Folyik a mérgezés is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint tavaly 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas vált a mérgezők áldozatává, az idei januárban pedig három különböző megyében összesen 43 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly mérgezett tetemét találták meg.