A farmról a városi tányérra

Egyre nő a városi lakosság igénye a friss, helyi, megbízható és jó minőségű árukra, de a trendek szerint a hagyományos piacok nem elegendőek ezen igények kielégítésére. Amerika nagyvárosaiban online vagy mobil applikáción keresztül rendelhető a gazdáktól közvetlen az élelmiszer, másnapi szállítás, friss áru, kényelem és biztonság ígéretével kecsegtetnek a vállalkozások.

Bármilyen terméket rendelhetünk online, a kereskedelmi láncok élelmiszerszállítása is fellendülőben, miért ne lehetne a modern technológiákat arra felhasználni, hogy a gazdáktól friss élelmiszer jusson el a fogyasztókhoz?

2010-ben az úgynevezett Hús Klub (Meat Club) San Francisco környékén azért jött létre, mert számos olyan vegetáriánus jött rá abban az időben, hogy amennyiben helyi, nem ipari körülmények közt tartott állatok húsát vásárolják, újra ehetnek egy jó steaket. Mivel azonban egy teljes marhát, sertést megvenni és tárolni nem olyan egyszerű a városban, így a klubtagok felosztottak egymás között egy teljes állatot saját igényeik szerint. Mivel a Szilíciumvölgy lakosairól van szó, ezt a gyakorlatot ki szerették volna terjeszteni és összekötni az online világot a farmokkal. Röviden ebből alakult ki egy olyan élelmiszervásárlási felület, mely mögött egy komplett tárolási és szállítási rendszer áll – szárazhelység, hűtőház, különböző hőmérsékletű hűtőrészlegek a különböző élelmiszertípusoknak.

Amit érdemes tanulnunk ebből a példából, hogy a rendszer a hulladék csökkentését célozza elkerülve a túltermelést, felesleges várakozást, szállítási időkiesést, gyártási hulladékot, készletezési időt, hibás termékeket. A tervezés során pedig a leghatékonyabb pakolás, legrövidebb szállítási utak és a frissesség és gyorsaság szempontjai álltak középpontban. A Good Eggs helyi, termelői, friss élelmiszereket szállít házhoz, sikeresebben, mint az Amazon vagy bármely nagy élelmiszerkereskedő, hiszen a fogyasztók számára fontos értékeket képvisel.