A faszén és konyhai hulladék jó a földnek  

Az a mezőgazdasági technika lehet a megoldás az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére, amit Nyugat-Afrikában évszázadok óta gyakoroltak falusiak. Termékeny mezőgazdasági területté alakítják a tápanyagban szegény esőerdő talaját, és a kutatók szerint ez módszer Afrika-szerte forradalmasíthatja mezőgazdaságot.

Kezdjük azzal, hogy nem kell feltétlenül irtást hasítani az esőerdőbe, hogy kimerült talajt lássunk Afrikában, ahol a lakosság mintegy kétharmada 25 év alatti, úgyhogy elég sok embert kell jóllakatni, olyanokat, akik éppen a családalapítás közepén vagy előtte állnak.

Ezért örülnek a University of Sussex, valamint a Cornell, az Accra, és az Aarhus Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport tagjai, hogy rájöttek a legalább 700 éves nyugat-afrikai módszerre, aminek lényege, hogy faszénnel és konyhai hulladékkal dúsítják a tápanyagszegény, trópusi talajt. Így termékeny fekete föld jön létre.

Erre az ősi titokra úgy jöttek rá, hogy Északnyugat Libériában 150, Ghánában pedig 27 helyszínen vett földmintát elemeztek, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a meglepően termékeny környezetből származó talajminták 200-300 százalékkal több szerves szenet tartalmaznak, mint más talajok.

A vizsgálatot kezdeményező Sussex Egyetem professzora, James Fairhead szerint az ősi módszer utánzása révén meg lehet változtatni a szegénység és az éhezés sújtotta területeken élők sorsát Afrikában. De nem csak ott lehetett elterjedt a föld termékenységének növelése. Nemrégiben fedezték fel Dél-Amerikában, hogy hasonló talajokat hozott létre Amazónia bennszülött lakossága a Kolumbusz előtti korokban, bár a módszerükre még nem derült fény, mert ez a tudás éppúgy eltűnt az európai hódítás következtében, mint azok a népek, amelyek a földet művelték.