A felmelegedés miatt fejlődik a brit borászat?

A brit szőlészetek jövő tavaszig egymillió új tő elültetésével meg akarják duplázni termelésüket. Ezáltal évente kétmillió palackkal több bort adhatnak a piacnak.

Az elmúlt tíz évben a szőlőültetvények területe 135 százalékkal nőtt, ugyanakkor 2000 óta a szőlészetek összterülete közel megháromszorozódott. Ez azt jelenti, hogy a bortermelés az egyik leggyorsabban növekvő mezőgazdasági ágazat az Egyesült Királyságban. Igaz, a történelmi hagyományok ellenére csaknem a nulláról indultak. A viszonyítással azonban óvatosan kell bánni, mert az adatok kicsit zavarosak. Az Egyesült Királyság 133 bortermelőjét képviselő szövetség honlapja szerint manapság összesen 2000 hektáron terem a szőlő, és egy-egy átlagos birtok nagysága négy hektár.

Most meg azt írta a Farming UK, hogy már több mint 500 szőlészet van Angliában és Walesben, ahol mintegy 5000 hektárt művelnek. Évente 5 millió palackot termelnek, aminek kétharmada habzóbor.

Nem is csoda, hogy két nagy francia pezsgőt ház, a Taittinger és Vranken-Pommery Monopole is azok között a vállalkozások között van, amelyek tavaly ültetvénytelepítési terveiket jelentették be Canterbury és Hampshire megyékben. Ezek az ország legdélebbi részén terülnek el, de vannak komoly birtokok Bristoltól északra, Gloucestershire megyében is.

Stephen Skelton borászati tanácsadó azt mondta:

„2017-ben ültetjük a legtöbb vesszőt, amit valaha is elültettek a brit szigeteken egy év alatt. De követnünk kell a vásárlók igényeit, és a termelők látják a kereslet élénkülését itthon és külföldön egyaránt.”

Amint korábban megírtuk, a brit halászati statisztika 1980 óta megháromszorozódott az Északi-tengerben fogott tintahalak száma, jóllehet a tintahal, akárcsak a szardínia vagy a szardella inkább a meleg tengereket, például az Adriát kedveli. Skócia észak-keleti partvidékén már olyan sok tintahalat fognak, hogy az kompenzálja a tőkehal hiányát. A globális felmelegedés miatt ugyanis a tőkehal egyre északabbra tart, és lehet, hogy a felmelegedés fűti a brit borászatok szőlőültetési lelkesedését is.