A fenntartható és jövedelemtermelő gazdálkodást segíti a Contivo™

Török Sándor (Agrokont), Czigány Tibor (Syngenta), Illés Menyhért (Inter-M) aláírja a megállapodást – Fotó: Láng Péter

Ma sokkal nehezebb és összetettebb feladat mezőgazdasági vállalkozást eredményesen irányítani, mint húsz éve. Napjainkban számos problémával kell szembenézniük, amelyek alapvetően befolyásolják termelésük sikerességét.

Ilyen a szélsőségekbe hajló időjárás, a 2014-es évre ez különösen igaz volt. A terményárak ingadozása, a növekvő inputanyagárak, valamint a kiszámíthatatlan pénzügyi lehetőségek mind-mind fejtörést okoznak a szektor főszereplői számára A magyar gazdák úgy lehetnek versenyképesek, ha alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.

Egyedülálló kezdeményezésként nemcsak növényvédelmi technológiával, fajta- és hibridválasztékkal, kutatás-fejlesztéssel, információink átadásával támogatjuk a termelőket, hanem partnereink révén olyan szolgáltatásokat kínálunk számukra, amelyek átfogó támogatást nyújtanak a termelőknek. Ez a Contivo™ nevet viseli, amely a Syngenta kezdeményezésére jött létre.

A program három pillérre épül. Az első a talaj, melyben kímélő talajművelés, okszerű tápanyagutánpótlás és talajélet javítása a cél. A másik az ehhez alkalmazkodó hibrid- és fajtaválaszték, valamint a hatékony növényvédelem alkalmazása. A harmadik láncszem a termelési stratégia. Ide tartozik a beruházások, fejlesztések alapjainak kialakítása, pénzügyi hátterének biztosítása, valamint a jól szervezett adminisztratív háttér, amely kiszolgálja a termelő napi munkáját. A szaktanácsadói segítséget eddig hatvan gazdálkodó vette igénybe, számuk folyamatosan bővül. Az ismereteket és szolgáltatásokat csaknem 40 ezer hektárnyi termőterületen kamatoztatják.

A fenntartható és jövedelemtermelő gazdálkodást segítő stratégiai partnerségben gyártói oldalról a növénytermesztési technológiát a Syngenta mellett a Väderstad, az Agro.Bio és a Yara Hungaria Kft. biztosítja. Az ügyviteli rendszer tudás és informatikai hátterét az Agrovir Kft., a gépi vásárlásokat lehetővé tevő pénzügyi hátteret a Budapest Bank Zrt. kínálja. A termény és a vagyonbiztosítást a Generali-Providencia Biztosító Zrt. nyújtja. A tudományos intézmények a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézete, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete vesz részt a programban.

A napokban két új partner csatlakozott az együttműködéshez. Az Inter-M Kft. pályázatírást és tanácsadást kínál, az Agrokont Zrt. pedig tőzsdei szaktanácsadással, értékesítési stratégia felépítésével segít.

Az elkövetkező időszakban a szaktanácsadói rendszer bővítése mellett a cél, hogy egyre több gazdaság csatlakozzon, rövid időn belül legalább 100 ezer hektárra bővítve a programba bevont termőterületet.