A fiatalok kezében a jövő mezőgazdasága

Több mint kétszázan vettek részt a Fiatal Agrárszakemberek Klubja rendezvényein, amelyeket a Syngenta szervezésében Balatonszárszón, Kecskeméten és Hajdúszoboszlón tartottak az szeptember elején.

A szakmai előadásokon túl a 20-40 év közötti agrárgazdálkodók egymással kötetlen formában is meg tudták osztani tapasztalataikat. Heicz Péter, a Syngenta üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik. A 60 év feletti gazdálkodók 60 százaléka rövid időn belül nyugdíjba vonul, helyüket fiatalok veszik/vennék át. A mai magyar mezőgazdaság legnagyobb kihívása, hogy a kilencvenes években magánkézbe került földterületeket átvevő középkorú gazdáknak nem volt utánpótlása. A következő generációból (mai 40-50-es korosztályból) rengetegen elfordultak a mezőgazdaságtól, így most a fiatalokon a világ (az ország) szeme.

Az 2013-as adatok is alátámasztják a félelmeket és kihívásokat. A KSH felmérése szerint a gazdálkodók csaknem harmada 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Tavaly csaknem 62 ezer fiatal gazdát, mindössze a gazdák 12,8 százalékát tartottak nyilván. A fiatalok átlagéletkora 34 év. Persze a fiatal gazdáknak kiírt támogatások sokat segítenek az indulásban és fejlődésben, de az új generációnak már nemcsak gazdálkodnia kell. Vállalatirányítási, menedzsment és marketing feladatokat is el kell látni. A fiatal gazda találkozókon éppen ezen tapasztalatokat lehet megbeszélni egymással és a Syngenta meghívott szakértőivel.