A FIGARO rengeteg öntözővizet takarít meg a gazdáknak

A mezőgazdasági munkák kapcsán fogy a világ édesvízkészletének 70 százaléka, a pontosan a termények igényeire szabott öntözési módszerek nem csak komoly megtakarítást, de nagyobb hozamokat is eredményeznek. Ebben segíthet a jövőre bemutatkozó intelligens öntözésvezérlő rendszer, a FIGARO.

A FIGARO egy komplex rendszer, amely a termőterületeken elhelyezett érzékelők és az időjárás állomások által begyűjtött adatokat veti össze műhold képekkel és a haszonnövények igényeit lefedő adatbázisokkal. A rendszer működése nagy részben automatikus, és számtalan növényfaj termesztéséhez használható. „A gazdák kockázatkerülők, ezért meg kell győznünk őket arról, hogy a FIGARO javítja az eredményeiket” – mondta a fejlesztő, az izraeli Netafim vállalat projekt koordinátora, Lior Doron.

A cég számításai szerint hektáronként mindössze 5-20 eurós befektetéssel a gazdák az öntözővíz 20-60 százalékát takaríthatják meg azonos hozamok mellett. A FIGARO eredményessége a helyszín és a termény fajtája szerint változik, az viszont biztos, hogy az optimális öntözés segítségével a felhasznált műtrágya mennyisége is csökkenthető; megfelelő vízháztartással a műtrágya a növények gyökereinek közelében marad, nem szivárog a mélyebb talajrétegekbe, ahogyan az túlöntözés esetében gyakran megtörténik. Más intelligens gazdálkodó rendszerekkel ellentétben a FIGARO az érzékelők kihelyezése után automatikusan, kézi adatbevitel nélkül működik és heti bontásban mutatja be a gazdáknak az ideális öntözési és trágyázási tervet PC-n vagy táblagépen. A szoftvert jelenleg tizenegy európai, illetve izraeli helyszínen tesztelik, hogy minden klíma övezetben kellő mennyiségű adatot gyűjthessenek a hatékonyságáról. A teljes rendszer jövőre kerülhet forgalomba.