A finnek megcélozták Ázsiát  

Finnország élelmiszer-exportja növekedőben van, amit annak tulajdonítanak, hogy szigorúan ügyelnek az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági előírások betartására. A finn élelmiszer ágazat újabban az ázsiai piacokra koncentrál.

Amíg 2016-ban Finnország 1,5 milliárd euró értékű élelmiszert exportált, tavaly meghaladta az 1,6 milliárdot, és idén szintén százmilló eurós növekedést várnak a Business Finland elemzői.

Az egyik finn cég, amely jelentősen növeli eladásait Ázsiában, egy tojáscsomagoló, a Munax, amely termelésének mintegy tizedét az Európai Unióba szállítja évek óta. Japán viszont március elején tette lehetővé a finn tojás és a tojástermékek importját. Az elmúlt évben Hongkong adta meg az engedély, jelenleg pedig Dél-Koreával folynak tárgyalások.

Janne Torikka, a Munax vezérigazgatója szerint Ázsiában egyre nagyobb a kereslet az finn élelmiszertermékek iránt. A cég kutatási és fejlesztési részlege ezért olyan új termékeket hozott létre, mint a folyékony tojásfehérje készítmény, a tojásos vaj. A vállalat reméli, hogy ilyen feldolgozott tételekkel belép a japán és a hongkongi piacra, ott is elsősorban a szállodákban, éttermekben kívánja teríteni a termékeit.

A finn sertéshús is megtalálta a helyét Kínában. Az egyik legnagyobb finn húsipari cég, az Atria, már eladott egy nagyobb tételt, és a rivális HKScan is elindította első szállítmányát április végén.

Az ötmilliós Finnország természetesen nem válhat jelentős szállítóvá Ázsiában, viszont jó az esély, hogy minőségi termékeivel megtalálja a helyét ezeken a piacokon. Finnország legnagyobb élelmiszer-vásárlója egyébként Svédország és a szomszédok éppen azon vannak, hogy közösen lépjenek fel a Távol-Keleten.