A finneknek már a kalakukko sem elég?

Kezdjük azon, hogy a kalaukko finnül halkakast jelent, de nem kell gondolni valamiféle, a végtelen finn erdőkben rejtőzködő eposzi állatra, vagy valami bizarr kísérlet eredményére. A halkakas ugyanis nem más, mint rozscipóban sült hal és sertésborda, amelyben elegánsan egyesülnek a növényi és állati eredetű alapanyagok. Ráadásul még finom is.

Mindez azonban nem elég, mert Helsinki a tavalyi év második felében jóváhagyta a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználását. Ezáltal a finnek az elsők közé tartoznak az Európai Unióban, akik tenyészthetnek vagy importálhatnak étkezési rovarokat.

A Fazer, Finnország egyik legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari cége, tavaly novemberben már be is mutatta a liszt mellett részben őrölt ház tücsökből készült kenyerét, amihez egyébként a tücsköket Hollandiából hozták.

Ugyanakkor a helyi Entocube lett az első ehető rovarokat tenyésztő cég, amely megkapta a Hyvää Suomesta tanúsítványt, vagyis a Finnországban gyártott élelmiszerek hivatalos védjegyét. Így most már engedélyezhető a Finnországban tenyésztett és begyűjtött ehető rovarok, valamint az ilyen rovarokat tartalmazó élelmiszertermékek forgalmazása a Hyvää Suomesta védjegy alatt.

Mivel egy teljesen új ágazatról van szó, kérkedésnek tűnik, hogy Perttu Karjalainen, az Entocube vezérigazgatója szerint „Finnország magas szintű élelmiszer-ipari szakértelemmel és know-how-val rendelkezik a rovartenyésztés területén. Úgy véljük, hogy a finn rovar-alapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában.”

Kösz, de ha lehet, maradjunk a halkakasnál.