A Föld vízkészletét figyeli és elemzi a NASA új műholdja

Fotó: NASA

A NASA 2015 január 29-én lövi ki Soil Moisture Active Passive (SMAP) műholdját, mely az első Föld-figyelő rendszerként fog keringeni az világűrben. A műhold három fő részből áll, egy radarból, egy sugárzásmérőből és egy antennából, mely az eddigi legnagyobb az űrben. Az antennát 30×120 centiméterre hajtogatják, amikor pozícióba áll, 6 méter nagyságúra nyílik, melyhez grafit rugókat használnak.

A radar négy másodpercenként megfordul saját tengelye körül, forgó lasszónak keresztelték, a teljes műhold pedig három vagy kevesebb nap alatt kerüli meg a Földet. A nevében szereplő aktív és passzív szó arra utal, hogy a radar egyrészt mikrohullámú jeleket küld a Föld felszínére, másrészt a visszapattanó hullámokat az antenna hálójával befogja. A jelek közi különbséget dolgozza fel és alakítja át hasznos adatokká.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=C1FX5AmeD2M]

A projekt célja a Föld felszínének pásztása, víz-, energia- és karbonszintjének vizsgálata. A gyűjtött adatok pontosabb időjárási és éghajlati előrejelzésekhez, fejlettebb árvízprognózisokhoz, és aszálymegfigyeléshez használhatóak fel.  A mezőgazdaság számára kiemelten fontosak lesznek a projekt végén nyilvánosan is elérhető adatok, a terméshozamok és a Föld növényzetének szén-dioxid-ciklusának megértésében.