A francia gazdák visszatartják a búzát

 A francia búzakészlet a korábban jelzetteknél kisebb az export gyorsulása miatt, ám a termelők vonakodnak eladni készleteiket. Június végére csupán 3,86 millió tonnás lesz Franciaország búzakészlete, 29 százalékkal kevesebb az áprilisban készült előrejelzésben foglalt mennyiségnél – adta közre a FranceAgriMer.

Ebben a 3,86 millió tonnában nem szerepel a gazdák által tárolt mennyiség, ami – szintén június végén – 2,57 millió tonna lesz, 55 százalékkal magasabb a két hónappal ezelőtti prognózisnál. A farmerek ugyanis a magasabb árakra várva visszatartják a gabonát.

Franciaország az EU legnagyobb búzatermelője, amely az elmúlt évben 40,9 millió tonnát takarított be. Az export korábban előre nem látott növekedése azzal a kemény aszállyal áll összefüggésben, ami elpusztította Marokkó termésének 70 százalékát, így a kivitel jó része az észak-afrikai országba irányul. Igaz, arra is ügyel Párizs, hogy export árai versenyképesek legyenek az amerikai és az orosz ajánlatokkal.

Így a 2015/2016-os francia kivitel elérheti a 19,37 millió tonnát, ami négy százalékkal magasabb az áprilisban előre jelzett mennyiségnél, és megközelítve az előző szezonban kiszállított 19,41 millió tonnát. „Hetek óta az egyik legolcsóbb búza a világpiacon a francia, ami persze felélénkítette az uniós és az észak-afrikai országokból érkező megrendeléseket” – közölte az Agritel tanácsadó cég.