A franciák büszkék a mezőgazdaságukra

Egy friss felmérés azt mutatja, hogy a francia állampolgárok megítélése jelentősen javult az országuk mezőgazdaságáról. A válaszadók 71%-ának most nagyon pozitív képe van róla, szemben a 2015-ös 59 százalékhoz képest.

A Crédit Agricole felmérése szerint az állampolgárok nagy többsége pozitívan viszonyul a francia gazdákhoz. 70 százalékuknak teljes a bizalma a gazdákban, 77%-uk elismeri a pozitív hozzájárulásukat a koronaválság idején. 85%-uk úgy véli, hogy a gazdák stratégiai szerepet játszanak a föld hasznosítása és a lakosság ellátása szempontjából, ugyanakkor a franciák 54% tisztában van a gazdálkodók nehéz pénzügyi életkörülményeivel, és 44% -a tudja, hogy az ágazat utódhiánnyal küzd.

Szinte az összes válaszadó (87%) közvetlen kapcsolatot szeretne a gazdákkal az ellátási láncból származó termékek vásárlása során. A felmérés azt mutatja, hogy a minta 94% -a ugyanolyan jónak tartja a francia mezőgazdaság minőségét, mint más európai országokban. A megkérdezettek 44% -a számára a francia termelés minősége még jobb, mint másutt Európában.

Az innováció terén a mezőgazdasági ágazattal kapcsolatos vélemény kissé mérsékeltebb. A franciák kis többsége (52%) pozitívnak tartja az elmúlt öt évben a mezőgazdaságban bekövetkezett fejleményeket. Különösen ez a helyzet a 25-34 éves franciáknál (59%).

A francia mezőgazdaság elkövetkező 10 évének öt fő kihívása a franciák szerint: a termelési kapacitás fenntartása, garantált árak a gazdák számára, a forgalmazás a lehető legközelebb a fogyasztóhoz történjen. Emellett a termékek minősége maradjon fent.