A gintonik miatt árul zöld citromot a Tesco?

A Tesco Nagy Britanniában elkezdte a zöld, vagyis a még nem teljesen érett citromot értékesíteni, hogy csökkentse az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és elkerülje, hogy áruházai kifogyjanak a gyümölcsből.

A szupermarket-lánc közölte, hogy ezáltal tovább maradhat a polcokon a citrom, mivel hosszabb ideig érlelődik. A Tesco, az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedője általában szín-specifikációkkal dolgozik, ami azt jelenti, hogy eddig a zöld citromok nem jelenhettek meg a boltokban.

Azonban az élelmiszer-hulladékra vonatkozó megfontolások mellett a döntésben az is szerepet játszott, hogy a rossz spanyolországi termés miatt már hiány volt a sárga citromból. Az Egyesült Királyság citromellátásának legnagyobb része Spanyolországból a tavasz második felére érkezik. A későbbiekben a Tesco a Dél-Afrikából származó citromokat árusít.

Savia Weidinge, a Tesco citrusgyümölcs-beszerzője szerint a zöldebb citromok már érettek és tökéletes ízűek, annak ellenére, hogy a héjának még sárgulni kell. „A lépés nem csak azt jelenti, hogy a vásárlók ismét könnyedén juthatnak az egyre népszerűbb gyümölcshöz, hanem extra frissességet is kapnak.”

A Tesco közzétette, hogy a citrom-értékesítés az elmúlt évben közel 10 százalékkal emelkedett, és úgy gondolja a cég, hogy ennek egyik oka, hogy egyre többen használják fel a levét.

A citromlé ugyanis jól megy a gintonikhoz.