A gondot okoz a gáz ára az üvegházaknak Ukrajnában

Az ukrán üvegházak túlnyomó többsége gázt használ fűtésre és némelyik villamosenergia-termelésre is. A gáz árának emelkedése a termelés leállását, vagy egyes üvegházhatású vállalkozások csődjét is eredményezheti.

Az EastFruit elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy Ukrajnában igen komoly veszély fenyegeti az üvegház üzletágat a földgáz világpiaci árának emelkedése formájában.

Már most nyilvánvaló, hogy az áremelkedés a mezőgazdasági nyersanyagok drágulásához vezet, mivel annak költsége jelentősen megnő, ezért az élelmiszerárak emelkedése elkerülhetetlen.

Az Európai Unióban szeptember végi gázárak körülbelül tízszer magasabbak, mint 2020 azonos időpontjában.

Ezért az EastFruit becslései szerint, ha nem is emelkedik tovább a vállalkozások gázára, egy gigakalória hőtermelés költsége 2021 őszén-telén 4-5-szöröse lesz az egy évvel korábbinak.

„A magas gázárak miatt az ukrán üvegházi zöldségek termelésének csökkenésére, általános áremelkedésre, valamint az importzöldségek piacra kerülése és behozataluk növekedésére számítunk”, jósolja a FAO szakértője.

2021-ben tovább nőtt a zöldségek Ukrajnába irányuló importja. Leginkább Törökország, Azerbajdzsán és Fehéroroszország exportőrei növelték beszállításaikat.

Forrás: EastFruit