A hobbitok nem kárpótolnak a tejért

Az új-zélandi gazdák számára gondot okoz a tej iránti kereslet csökkenése. A farmerek egy része igyekszik takarékoskodni és csökkenteni a kitermelést, míg mások a hobbit-turizmusra támaszkodva próbálják átvészelni ezt az időszakot.

Új-Zélandon öt millió szarvasmarha él, míg a lakossága száma mindössze 4,5 millió. A szigetország hosszú ideje híres az állattartási hagyományairól, valaha tízszer annyi birka élt a szigeten, mint ember. Mára a birkaállomány 29,5 millióra csökkent, a gazdák pedig 2007-től fokozatosan tértek át a jövedelmezőbb marhatartásra, ami 2013-ig jó döntésnek is bizonyult, az árak folyamatosan emelkedtek. Az elmúlt két évben azonban fokozatosan túlkínálat alakult ki, a fő felvásárlónak számító Kínában is érezhetővé váltak a gazdasági nehézségek, így csökkent a tejporgyártás kapacitása.

A gazdák a nyájak létszámának csökkentésével reagálnak a fejleményekre, és miközben a tehenek száma csökken az országban, a turistáké folyamatosan nő. „Sok idelátogató hobbit örült” – fogalmazott a stuff.co.nz portálnak Ian Diprose. A Waikatóban élő gazda egyik azoknak, akik a vendéglátóiparra váltottak, a farm-turizmussal egészítve ki csökkenő bevételeiket.

A turizmus mára Új-Zéland egyik legerősebb iparágává vált, az ország naponta átlag kétezer látogatót fogad, és – a tavalyi évben először – több vendéglátóhely elérte a kapacitása maximumát. Ennek ellenére a helyi farmerek abban reménykednek, hogy az a globális piac helyrebillen. „A nemzetközi piac liberalizálását és alacsonyabb vámokat szeretnénk látni” – mondta a lapnak az ezer tehenet tartó Mat Hocken, hozzátéve: más országokkal ellentétben az új-zélandi farmerek azonnal megérzik a világpiac gyengélkedését.

A turisták elsősorban Hobbitont, vagyis magyarul: Hobbitfalvát szeretnék megnézni. Az Aucklandtől délre található területen többször is forgatott a Gyűrűk Ura filmek stábja, élén Peter Jackson új-zélandi rendezővel. A tartós hobbit őrületről Jackson több mint tizennégy éve gondoskodik: 2001-ben került a mozikba az országban forgatott Gyűrűk ura – A gyűrű szövetsége, 2012-ben pedig a Hobbit filmtrilógia első darabját mutatták be, amit a következő két évben követett két másik film.