A holland gazdálkodók több mint fele használja a GPS-t

Az AgriDirect holland mezőgazdasági ügynökség több mint 2300 holland mezőgazdasági vállalkozót kérdezett meg legújabb felmérésében különféle precíziós technológiákról. A kutatásból kiderült: a gazdálkodók 53,3 százaléka használ GPS technológiát traktorjain.

A GPS, azaz a Globális Helymeghatározó Rendszer az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma kezdte fejleszteni katonai célokra az 1950-es években, majd a polgári hasznosítása húsz évvel később kezdődött. Ma a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő elérhető a globális műholdas navigációs rendszer (GNSS).

Az AgriDirect felméréséből az is kiderült, hogy a gazdálkodók 7,9 százaléka használ valamilyen, a betegségek vagy kártevők elleni automatikus figyelmeztető rendszert. 7,5 százalékuk rendszeresen elemzi a műholdas térképeket, 3,5 százalékuk használ drónokat a gazdaságában.  Bár a precíziós technológiák egyre inkább terjednek, a felmérésben szereplők 40 százaléka egyiket sem használta az említettek közül.

A kutatás kitért a jövőbeni beruházási szándékra is. A  holland agrártermelők érdeklődést mutatnak a precíziós mezőgazdasági technológiák iránt. Eszerint a megkérdezettek 10,9 százaléka traktoraik GPS-rendszerének fejlesztésébe vágna bele, 2,1 százalékuk új mezőgazdasági berendezéseket vásárolna, 1,4 százalékuk pedig mezőgazdasági drónt venne.