A járvány alatt is jól teljesít a mexikói mezőgazdaság

Mexikót rendkívül súlyosan érinti a koronavírus járvány. Egy kisebb enyhülés után ismét nagyon nehéz helyzetben van a közép-amerikai ország. A gazdaság is komoly károkat szenved, kivéve a mezőgazdaságot: az összes ágazat közül az agrárium teljesít a legjobban 2020-ban.

A koronavírus járványhelyet és a korlátozások ellenére 126 millió lakosú Mexikó mezőgazdaságának legtöbb szegmense igen szépen teljesít. 2020 első kilenc hónapjában a gyümölcsexport volumene 2,3 százalékkal nőtt 2019-hez képest.

A zöldségexport mennyisége valamelyest csökkent, értéke azonban 4 százalékkal nőtt. Legsúlyosabb helyzetben a virág üzletág van, a legtöbb temetőt bezárták a járvány miatt, így jóval kevesebb kelt el.

A mexikói húságazat továbbra is növekszik, főként a növekvő export miatt. Az előrejelzések szerint  hústermelés 2,5 százalékkal emelkedik 2020-ban. A csirkehús esetében a belpiaci kereslet 4 százalékos növekedést is jelent.

A húsexport – főként az Egyesült Államokba és Kínába – rekordmagasságra emelkedett, 23% -os nőtt 2019-hez képest. Ezzel Kanada után Mexikó lett a második legfontosabb húsexportőr az Egyesült Államokba.

A sajtfogyasztás miatt a holland import is növekedett a koronapandémia idején. Az Egyesült Államok után Hollandia a legfontosabb sajtexportőr Mexikóba.