A jégverés elintézte a bordeaux-i borvidéket

Több ezer hektáron tarolta le a szőlőt a Bordeaux-régióban a jégverés. Mindez egy évvel az után következett be, hogy a borvidék történelme legrosszabb termését takaríthatta be: tavaly 39 százalékkal csökkent a termés a késő-tavaszi fagyok miatt.

A Reuters jelentése szerint az idei jégeső miatt néhány szőlőben száz százalékos volt a veszteség. Bordeaux egyébként a 112 ezer hektáros szőlőskertjeivel Languedoc Roussillon után a második legnagyobb francia borvidék.

Emellett a Cognac régió is kapott a jégből: a 70 ezer hektáros szőlőterület hetede szenvedett visszafordíthatatlan károkat, pedig a Cognac szintén megsínylette a tavalyi fagyot.

Az elmúlt év folyamán a franciaországi termés rekord alacsony szintre esett vissza, mivel számos rossz időjárási esemény következett be, beleértve a tavaszi fagyokat, az aszályokat és a viharokat, amelyek a legfontosabb termőterületek, köztük Bordeaux és Champagne nagy részét érintik.

A fentiek miatt a Bordeaux-i borárak a 2017/18-as év első hat hónapjában 16 százalékkal emelkedtek, a párizsi mezőgazdasági minisztérium márciusban kiadott adatai szerint.

Illusztráció: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel