A jegyrendszertől félnek a britek

Nem kívánunk a brit belpolitikába belemélyedni, de azzal az Egyesült Királyságban mindenki egyetért: ha valamivel a Lordok Háza komolyan foglalkozik, azt nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel.

A Lordok Háza szakbizottsági meghallgatásán pedig olyan súlyos kijelentések hangzottak el, hogy a Brexit következtében csökkeni fog az életszínvonal, az élelmiszerhiány sem kizárt, ami mélyíti a közegészségügyi válságot.

Tim Lang, a City University professzora a meghallgatáson kijelentette, hogy már most 22,5 milliárd font értékű a külkereskedelemben az élelmiszercikkek deficitje, ugyanakkor a lakosság által fogyasztott élelmiszer egyharmada az Európai Unióból származik. A professzor figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság élelmiszeripara nyomást fog gyakorolni a farmerekre, hogy olcsóbban adják a termékeiket a Brexit után.

Ian Wright, az Egyesült Királyság élelmiszeripari lobbijának vezetője elmondta, hogy a Brexit magasabb árakat és csökkenő választékot eredményez. A fogyasztók (és a kilépésre szavazók) pedig elfeledkeztek arról, hogy a mai termékskálát és a minőséget nem élvezhették az előtt, hogy az ország csatlakozott volna a közös piachoz.

„A Brexit a legnagyobb veszélyt jelenti az élelmiszer-ellátás magas színvonalára, amit az elmúlt évtizedekben elértünk” – magyarázta Ian Wright, hozzátéve: senki sem akarja, hogy visszatérjen az 1950-es évek sötét napjai, amikor az ételt jegyre osztották.